Meer dan 9000 boeken gebruikte kunstenaar Edo Zupan voor een fascinerende installatie in Borne.
Lang geleden, als kind in Slovenië, leende Edo Zupan af en toe een boek uit de bibliotheek van zijn vader. „Van hem heb ik geleerd dat boeken heilig zijn”, zegt Edo Zupan. „Hij ging pas slapen als ik dat boek had teruggebracht. En dat gebeurde elke avond opnieuw, totdat ik het had uitgelezen.”
De bibliotheek van zijn vader, boekhouder van beroep, bevindt zich nu in Hengelo. Zupan bewaart ze met de grootst mogelijke zorgvuldigheid in zijn huis. „Boeken zijn als brood: je mag ze nooit weggooien. Waar boeken verdwijnen of verbranden, staat er iets wezenlijks op het spel. Het is alsof ze je huis verbranden. Als je kijkt naar de geschiedenis, begrijp je ook waarom.”
Het was precies deze overtuiging die Zupan inspireerde tot de tentoonstelling die er nu van hem te zien is in de Werkplaats voor Beeldende Kunst in Borne. Een tentoonstelling die volledig is opgebouwd uit boeken. Meer dan 9000 gebruikte hij er, afkomstig van de bibliotheek in Enschede waar hij in de jaren negentig al eens de aandacht trok door een toren te bouwen van boeken.
De tentoonstelling van Zupan in Borne is een voorlopig hoogtepunt in zijn carrière. Vier weken lang was hij er elke dag bezig om met behulp van schroeven duizenden boeken met elkaar te verbinden. „Je loopt door en over boeken. En eenmaal binnen kom je in een soort grot, een baarmoeder van boeken. Het idee daarvoor is ontstaan bij de dood van Boudewijn Büch, iemand die ik zeer heb bewonderd omdat hij datzelfde gevoel had over boeken als ik. Hij las ze niet alleen, hij verzamelde ze ook, over de meest wonderlijke onderwerpen maar toch vooral omdat het boeken waren, uit een heilig ontzag voor alles wat er geschreven is.”
van Herman Haverkate
Gepubliceerd: 16-01-2009 , Laatst bijgewerkt: 20-01-2009